IRINA HAVASTE-UKKOLA
 

TAJU KANKAALLA

Auli Järvelä, Henri Hagman, Jukka Alapoti, Irina Havaste-Ukkola ja Tarmo Paunu
5.6. - 27.6.2021, Kulttuuritalo Laikun Galleria, Tampere

     

           


Olen Oulun taiteilijaseuran jäsen sekä Taidemaalariliiton varsinainen jäsen. Toimin aktiivisesti taiteilijana osallistuen erilaisiin yhteisnäyttelyihin sekä työstäen omaa taiteellista ilmaisua.Valmistuin taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta vuonna 2008 ja Lapin yliopistosta Taiteen maisteriksi 2018.


                                                        Hengitys  (öljy, 2020)                             Näyttelystä In My Canoe, 2012


Maalaukseni rakentuvat monien kerrosten kautta ja sattumalle jätän aina tilaa. Rakastan värejä, leikin ja sotken niillä.  Yritän löytää kaaokseen harmonian ja kauneuden. Taiteessani näkyy jollain tavalla oma tunne-elämäni. Maalaan omia valoja ja varjojani, mieleni maisemaa. Monimerkityksellisyys on teoksissani tärkeää, haluan katsojan löytävän teoksistani useita tasoja. 


Kun olin lapsi, näin unta maalauksesta. Muistan vieläkin unimaalauksen turkoosinvihreät ja siniset raidat. Ala-asteella koululaisvierailulla Ateneumissa kohtasin mieleenpainuvan maalauksen. Se oli yksivärinen turkoosi maalaus. Lumouduin. Maalaus teki niin suuren vaikutuksen, etten olisi halunnut lähteä sen edestä pois. Ihmettelin, että miten yksivärinen maalaus voi olla niin ihmeellisen vetoava. Tässä kokemuksessa oli jotain käsittämätöntä.

Toivon, että maalaustaide muistuttaisi kiireettömyydestä ja hitauden tärkeydestä. Maalaus ”puhuu” hyvin hiljaa, sisäisyydellesi, jos kuuntelet tarkkaan.
Jungin mukaan taiteilijat oleskelevat varjoissa. Minulle se tarkoittaa paikkaa tietoisen ja tiedostamattoman välimaastossa. Nuo varjot, joita emme useinkaan ilolla katso, tarjoavat meille paikan, jossa totuus on se mitä totuus on itsellesi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti